Publicaties

Ergotherapie Magazine

In de tweede editie van het magazine voor ergotherapie in 2014 is Dineke van Sermondt geïnverviewd voor een portret. U kunt hier het artikel lezen. EM_editie_2_2014 (portret).pdf

Factsheet 

www.fietsvakantiegriekenland.nl

ETP-Net heeft een factsheet over ergotherapie voor mensen met psychische problemen ontwikkeld. 
Heeft u vragen dan kunt u altijd contact opnemen. Hier vind u de link naar de Factsheet. Factsheet-ETP v2.pdf

Verhaal van Els

23-10-2015

Verhaal van 09-05-2012 tot nu

Mijn CVA heb ik gekregen op 9 mei 2012. Een hersenbloeding.

Gevonden ben ik 10 mei ‘s morgens vroeg. Ik had geprobeerd mensen te bellen, maar dat mocht niet baten. Ik ging voor 10 dagen naar het ziekenhuis. Daar kan ik me weinig meer van herinneren. De visite heb ik wel meegekregen, maar voor de rest , het wassen of het eten, daar heb ik weinig van meegekregen.

Na de 10 dagen werd ik naar Viareva gebracht. Een ervaring. De slaapetage was afgeschermd met gordijnen. Er konden 4 mensen slapen. Door elkaar. Er waren wc ‘s, en er waren douches. Ik ben er totaal 3 maanden gebleven, maar wat een reactie heeft dat gebracht. Ik kon niets. Na ongeveer 3 weken was ik uit de rolstoel, en zo ging dat verder. De trap op en af naar de slaapverdieping, de gymzaal met de diverse toestellen het 1 op 1 gymmen .

In eerste instantie werkte ik in Viareva  aan de taal ( afasie), de gym en besprak ik wat er met het werk moest gebeuren. Na ongeveer 2 maanden mocht ik  een weekeind naar huis . Eerst 1 dag, maar dat werd al gauw omgezet in slapen thuis. Na 3 maanden mocht ik naar huis, met de restrictie dat ik tot januari 2013 een klant van Viareva moest blijven.

Ik ben van augustus tot en met december naar Viareva gegaan.

En al met al krabbelde ik op, langzaam………….

Na Viareva ben ik weer naar het werk gegaan. Opbouwwerker bij stichting Wisselwerk in Apeldoorn.

De functie opbouwwerker was in 2012 vervallen, ik had zaken geregeld, elders gesolliciteerd . Maar ik had dat niet af kunnen maken. Per januari 2013 was er een andere manager, een andere bestuurder. Ik was als een vreemde, terwijl ik er al 32 jaar gewerkt had. Ik wist dat ik ontslagen zou worden.

Daarnaast had ik nog een afasie training ( Canadalaan ) Ik moest me elke maandag voorstellen, de mensen vergaten dat ik er ook was. Ik heb de training een half jaar de hele dag gevolgd, daarna een half jaar de maandag morgen.

Het werk liep niet goed, ik kon me onvoldoende duidelijk maken dat ik dat niet wilde.

Maar helaas na anderhalf jaar ben ik ontslagen. Ik heb een Wia uitkering.

Ik had een job coach van Viareva. Zij heeft mij er op attent gemaakt dat er in Enschede een bedrijf zat Hankamp Rehab die werken met Saebo. Dat was misschien wat voor mij. Een oefenspalk waarmee ik mijn aangedane hand kon trainen.

Petra Hes , een beroepskracht van Saebo kwam mij helpen. Ik kreeg een spalk aangemeten en ben met de ballen gaan oefenen. Ik ben toen van mei tot en met september zeer actief geweest voor Saebo. Ik heb meegewerkt aan films, ik in de hoofdrol. Voor de CVA mensen die er wat aan konden hebben.

Petra kwam met een ergotherapeute in Apeldoorn, Dineke van Sermondt. Zij was een ergo therapeute, die nog geen ervaring had saebo. Zij heeft de cursus gevolgd en ik ben met haar meegegaan. Ik wilde gaan tot het uiterste, geen training was mij teveel of genoeg.

Tijdens de therapie zei ik dat kan ik niet, zij zei “ja dat kan je wel …..”.

We zijn gaan fietsen, tweewieler. Ik kan dit nu uitstekend, een uur.  

En nog meer andere dingen.

17 april 2014 heeft ze mij voorgesteld aan een fysiotherapeute, Marylou de Jong.

Ik ben nooit op sport geweest, nooit…………..

Daar heb ik van een arm die erbij hing tot nu een arm die al veel dingen kan. Ik ben aan het sporten gegaan, 2x per week. En ik merk dat volgend jaar, de arm recht uit kan staan.

Ik kan al veel dingen met de arm, in het huishouden. Praten gaat ook veel beter, het lijkt of ik een bypass gemaakt heb in mijn hoofd. Met Marylou en Dineke kom ik ver (der).

Zelf doe ik vrijwilligerswerk: Bij de Kap, schuldhulpverlening, en 2 maatjesprojecten. Bij de wijkraad Centrum zijn wij bezig met de ontmoeting van mensen die in het Centrum wonen. En ik ben lid van de politieke partij Groenlinks, daar help ik mee met alles wat ze buiten doen, om meer klanten te krijgen.

Els Muijzer